Význam slova: dogwood  – Anglicko Český Překladač
|

Význam slova: dogwood – Anglicko Český Překladač

Význam slova: dogwood – Anglicko-český překladač

Jste připraveni zapátrat do světa anglických výrazů a objevit skryté tajemství za slovem "dogwood"? Připravte se na fascinující ponoření do tohoto významu, který je nám snad dobře známý, ale kolik z nás opravdu ví, co za tímto pojmem je? V dnešní anglicko-české překladačové epizodě si odhalíme všechny nuance a významy spojené s tímto záhadným slovem. Pokud jste zvědaví jako já a rádi objevujete nové odstíny jazyka, pak se připoutejte a pusťte se na tuto úžasnou slovní dobrodružnou pouť. Pokud nám dovolíte, rádi vás provedeme tímto fascinujícím významem a zajímavostmi, které se s ním pojí. Sledujte s námi a brzy se stanete odborníky na dogwood a jeho všestranné použití.
Význam slova: dogwood  - Anglicko Český Překladač

Význam slova: dogwood – Anglicko Český Překladač

Dogwood je anglický název pro rostlinu z čeledi lalokoplodovitých (Cornaceae). Tato rostlina je převážně dřevina a je typická svými charakteristickými květy a plody. Dogwoody jsou stálezelené nebo opadavé keře a malé stromy s vřetenovitě tvarovanými listy. Jejich květy jsou obvykle bílé, růžové nebo červené a tvoří charakteristické úbory. Plody dogwoodů jsou převislé bobule, které jsou často zbarvené do různých odstínů červené.

V anglickém jazyce se slovo "dogwood" také používá jako přezdívka pro několik druhů rostlin, které mají podobné vlastnosti jako dogwoody. Tyto rostliny jsou tradičně spojovány s léčivými účinky, zejména na trávicí systém a srdce. V tradiční medicíně byly dogwoody používány jako diuretika, protizánětlivé prostředky a také proti bolesti. Navíc je dogwood často považován za symbol odvahy a řízení, a často se používá v tradiční medicíně čínské a indiánské kultury. Pokud hledáte překlad slova "dogwood" do češtiny, naše Anglicko Český Překladač vám poskytne přesné a spolehlivé výsledky.

<img class="kimage_class" src="https://www.preklady-prekladatele.cz/wp-content/uploads/2023/11/g4184b16ae14bdffcc418629f7459a06b4def521fd47d7099394f7fe54637f1d040575baa9c188f0fc09c01c70cd22dab9ed4a5173e609ea48f6f12967caabaa1_640.jpg" alt="Jak správně přeložit slovo "dogwood" do češtiny?">

Jak správně přeložit slovo "dogwood" do češtiny?

Pokud jste se kdy pokoušeli přeložit anglické slovo "dogwood" do češtiny, pravděpodobně jste se potýkali s určitými obtížemi. Jeho překlad není příliš jednoduchý, zejména kvůli jeho specifickému významu a kontextu. Dogwood je strom nebo keř, který je často známý svými charakteristickými květy a plody. Název "dogwood" pochází z anglického jména, ale jak ho přesně přeložit do češtiny?

Existuje několik možných volných překladů tohoto slova do češtiny, které zachycují jeho význam a charakter. Někteří překladatelé překládají "dogwood" jako "kynut" nebo "krompáč". Tyto názvy se objevují v různých zdrojích a mohou být použity, zejména pokud se hovoří o květinách a rostlinách. Dalším překladem, který se používá, je "krokvovité dřevo" nebo "krokvový keř". Tyto označení naznačují specifický druh dřeviny, která patří do čeledi Cornaceae a je známá svými charakteristickými květy a plody.

Když hledáte správný český překlad pro slovo "dogwood," je důležité brát v úvahu kontext a to, o čem přesně hovoříte. Rozhodněte se, zda se zaměříte na celou rostlinu nebo se budete soustředit pouze na květ nebo plod. Použitím překladu "kynut," "krompáč," "krokvovité dřevo" nebo "krokvový keř" můžete přesně popsat charakter a význam "dogwood" ve vašem textu. Budete tak schopni předat informaci tak, aby čtenář dokázal vizualizovat a pochopit, o jakou rostlinu se jedná.
<img class="kimage_class" src="https://www.preklady-prekladatele.cz/wp-content/uploads/2023/11/gd45d9dda09637c6be229c5eda29e686daeb80cfa85c5af094f5ac7eb1750ba1eb86bfec2e093221c2f788e7bee4a79d47aac135656d2301449e67e528aec319e_640.jpg" alt="Význam a etymologie slova "dogwood"">

Význam a etymologie slova "dogwood"

Dogwood je termín, který možná slyšíte často, ale mohl byste se ptát, jaký je význam tohoto slova a jaká je jeho etymologie. Dogwood je anglický název pro stromy z rodu Cornus, které jsou běžné zejména v Severní Americe a Evropě. "Dogwood" je složené slovo, které se skládá ze dvou částí. První část, "dog", může původně odkazovat na štíhlé větve tohoto stromu, které mohou připomínat pruty nebo větvičky, které se používaly jako hůlky pro psy. Druhá část slova, "wood", znamená dřevo nebo les. Slovo "dogwood" tak lze přeložit jako "psí dřevo" nebo "les pro psy".

Existuje několik druhů dogwoodu, mezi nimiž jsou nejznámější Cornus florida, Cornus kousa a Cornus mas. Tyto stromy jsou často vyhledávány pro své krásné květy a zajímavý tvar jejich listů. Dogwoody mají také historický a kulturní význam. V některých kulturách jsou považovány za symbol ochrany a posvátnosti. Květy dogwoodu jsou často užívány v aranžování květin a jsou obzvlášť oblíbené v jarních svatebních dekoracích. Jejich rádiově odolné dřevo je také používáno k výrobě nábytku a hudebních nástrojů. Dogwood je prostě fascinující strom s velkým významem v přírodě i kultuře.
<img class="kimage_class" src="https://www.preklady-prekladatele.cz/wp-content/uploads/2023/11/gc9c411caa80b2f10bc9feafb7acc87d8f6ead0f76b314fc08652de3504aa1d1ca61679848fcc678e9a7e1a97fc5ed8ed9fadaf54f3b72380ccac8a608d127fde_640.jpg" alt="Co všechno potřebujete vědět o slově "dogwood"?">

Co všechno potřebujete vědět o slově "dogwood"?

Dogwood je slovo, které se často vyskytuje v anglickém jazyce, ale jeho význam může být pro mnoho lidí neznámý. Pokud se zajímáte o lingvistiku, překlady nebo se jednoduše chcete dozvědět více o slovníku, je důležité se seznámit s významem tohoto slova.

  1. Původ a význam slova "dogwood":
    Dogwood je anglický výraz, který je používán k označení stromů a keřů patřících do rodu Cornus. Tento rod zahrnuje přibližně 60 druhů, které jsou rozšířeny po celém světě. Slovo "dogwood" souvisí s několika teoriemi původu. Jedna z možností je, že název je odvozen od anglosaského výrazu "dagwood" nebo "dag", což znamená "dřevěná hůl" nebo "nožka". Další teorie hovoří o odvození ze středověkého anglického výrazu "dogge" nebo "dagga", který označoval ostříhané nebo zašpičatělé dřevo.

  2. Význam dogwoodu v kultuře a přirozeném prostředí:
    Dogwoody jsou považovány za atraktivní rostliny kvůli svým krásným květům, listům a kůře. Mají význam jak v přírodě, tak v lidské kultuře. V některých kulturách jsou dogwoodové stromy považovány za symbol krásy a síly. Například dogwood je oficiálním stromem amerických států Missouri a Virginie, kde je podložka dogwoodu známá svou charakteristickou bílou květenou. Dogwoody jsou také často využívány v krajinářství a zahradničení jako okrasné dřeviny kvůli svému estetickému vzhledu a schopnosti přežít v různých podmínkách. V přírodě dogwoody také slouží jako zdroj potravy pro některé druhy živočichů, včetně ptáků a motýlů.

Takže teď, když víte více o významu slova "dogwood", můžete si lépe představit jeho použití v různých kontextech. Ať už se jedná o lingvistické studium, překlady, nebo prostě jen o zvědavost, dogwood je slovo, které stojí za to prozkoumat.
Dogwood: nejčastější použití a význam v anglickém jazyce

Dogwood: nejčastější použití a význam v anglickém jazyce

Dubovník: nejčastější použití a význam v anglickém jazyce

Dubovník, známý také jako dogwood, je rod rostlin z čeledi Cornaceae. Tato rostlina je často využívána ve velké škále různých odvětví a má mnoho významů v anglickém jazyce. Zde je přehled nejčastějších použití tohoto slova:

  1. Odrůdy: Dogwood je termín používaný pro označení různých odrůd rostliny rodu Cornus. Tyto odrůdy jsou oblíbené pro své atraktivní květy a listy, které se vyskytují v různých barvách a tvarech. Mnoho zahradníků a krajinářů využívá dogwoody k vytváření živých plotů a okrasných zahradních ploch.

  2. Dřevo: Dogwood dřevo, pocházející z dubovníku, je velmi populární mezi řemeslníky a nábytkáři. Má vysokou pevnost a odolnost, což ho činí ideálním materiálem pro výrobu nábytku, hudebních nástrojů a různých hraček. Dogwood dřevo se také používá pro výrobu různých uměleckých předmětů, jako jsou vyřezávané sochy a ozdoby.

Dogwood je tedy všestranným slovem, které se často používá v anglickém jazyce. Ať už se jedná o označení různých odrůd rostliny nebo o využití jejího dřeva v řemeslech, dogwood má v anglickém jazyce význam a praktické použití.

Překlad slova "dogwood" a jeho synonyma v češtině

:

Pokud se zajímáte o význam slova "dogwood" a hledáte jeho překlad do češtiny, jste na správném místě. Dogwood je anglický termín, který se používá pro označení několika druhů rostlin patřících do čeledi Cornaceae. Tyto rostliny jsou známé pro své charakteristické květy a plody. Níže najdete seznam synonym, které se používají pro český překlad slova "dogwood":

  • Psíkovka: Toto jméno vyjadřuje podobnost květů dogwoodu s tlamičkou psa. Je to oblíbený termín pro český překlad tohoto slova.
  • Secalský: Toto synonymum se vztahuje specificky k druhu Cornus mas, který je známý jako secalský dogwood. Je to populární termín mezi odborníky na rostliny.
  • Psí vrby: Tento termín vychází ze spojení mezi slovem "dog" (pes) a anglickým výrazem "wood" (les). Vkusné a ozdobné květy dogwoodů připomínají na první pohled květy vrby.

Je důležité mít na paměti, že existence synonym se může lišit v závislosti na regionu a oblasti použití. Nicméně výše uvedená synonyma patří mezi nejčastěji používané a zaručují správný překlad slova "dogwood" do češtiny. Doufáme, že vám tyto informace byly užitečné a že budete mít příležitost použít je v komunikaci o této zajímavé rostlině! Doufám, že tento článek vám poskytl užitečné informace ohledně významu slova "dogwood" a jeho překladu do češtiny. Je fascinující se dozvědět, jak slova mohou mít různé významy a kontexty v různých jazycích. V překladu je důležité zachovat správný význam a předat ho čtenáři co nejpřesněji.

Pokud máte zájem o další překlady nebo jste našli nějaká slova, která byste chtěli lépe porozumět, neváhejte se podívat na další články na našem webu. Jsme tu, abychom vám pomohli s vašimi jazykovými potřebami a poskytli vám spolehlivé a kvalitní překlady.

Děkuji vám za přečtení tohoto článku. Pokud se vám líbil, budu rád, když se s námi podělíte o své dojmy či názory. Máte-li nějaké dotazy, neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu. Doufáme, že vám naše informace přinesly užitek a budeme se těšit na další setkání s vámi.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *