n%C3%A9e  – Co to znamená? Anglicko-Český Slovník
|

n%C3%A9e – Co to znamená? Anglicko-Český Slovník

Víte, kolikrát jste se setkali s výrazem "née" a váhali jste, co vlastně znamená? Možná jste ho zahlédli v nějakém životopise, či jste ho slyšeli ve spojitosti s jménem někoho známého. Bez ohledu na zdroj, je důležité rozumět významu tohoto termínu a jak ho správně používat. V tomto článku se budeme zabývat významem slova "née" a poskytneme vám užitečný anglicko-český slovník, který vám pomůže lépe porozumět této zajímavé frázi. Nechte nás vás provést tímto lingvistickým dobrodružstvím a odhalit tajemství slova "née".

Née – Běžně používaný výraz, který mnoho lidí stále nezná

Née, to není jen obyčejné slovo. Možná jej ještě nikdy v životě neslyšel. Née je francouzské slovo, které se běžně používá v anglickém jazyce. Ačkoli může znít trochu neznámě, ve skutečnosti v sobě ukrývá hlubší význam.

V překladu znamená slovo "née" "rozená". Používá se jako součást jména a objevuje se zejména v manželských rodných jménech žen. Když se žena provdá a přijme příjmení svého manžela, používá se "née" k označení jejího původního rodného jména. Například, když se Marie Nová vdá za Jana Svobodného, její celé jméno se může psát jako "Marie Nová, née Svobodná". Tímto způsobem "née" označuje dívčí příjmení ženy před vykonáním sňatku.

S touto informací můžete lépe porozumět výrazu "née" a jeho významu v anglickém a francouzském jazyce. Takže příště, až uvidíte slovo "née" ve jménech žen, budete vědět, co to znamená.

Anglicko-Český Slovník – Objasňuje význam slova "née"

Výraz "née" je často používán v angličtině a má zajímavou historii. Pochází z francouzského slova, které znamená "narozená" nebo "rozená". Tento výraz se používá při uvádění příjmení ženy před jejím sňatkem, aby bylo jasné, jaké příjmení měla dříve. Je to jakýsi "střední" příjmení, které ukazuje, jak se jméno ženy změnilo po sňatku.

V anglickém jazyce se tedy vždy uvádí příjmení, které žena měla před sňatkem, následované jejím současným příjmením po svatbě. Například, pokud se Jane Smith provdala za Johna Doe, její úplné jméno by bylo "Jane Smith née Doe" nebo "Jane Smith (née Doe)". V některých případech se výraz "née" používá i ve spojení se jménem matky nebo příjmení partnera, aby bylo ještě jasnější, jaký je rodinný vztah.

V moderním světě, s rozmanitostí rodinných struktur a společenských změn, se používání výrazu "née" může lišit. Některé ženy se rozhodnou nepoužívat tento termín, zatímco jiné ho považují za důležitou součást jejich identity. Je to však stále běžný a uznávaný výraz v anglickém jazyce, který pomáhá zachovat a upřesnit rodinné vztahy.

Née v Češtině – Jak správně používat tento termín ve vašich textech

****

Při psaní textů se často setkáváme s různými cizojazyčnými termíny, které potřebujeme správně začlenit do naší češtiny. Jedním z takových slov je i výraz "née", který může být pro mnohé z nás matoucí. Ve skutečnosti jde o slovo původem z francouzštiny, které se používá k označení dívčího příjmení ženy před sňatkem. V českém prostředí je tento termín převzat a často užíván v různých formálních a informálních textech.

Pokud se rozhodnete použít slovo "née" ve svých textech, měli byste si být jisti jeho správným použitím. Zde je pár pravidel, která vám pomohou zvládnout tento termín:

  • Née by mělo být psáno kurzívou nebo tučně, aby se snadněji odlišovalo od ostatního textu.
  • Slovo "née" by mělo být umístěno před příjmením ženy, které bylo jejím dívčím příjmením před sňatkem.
  • Při použití "née" se doporučuje psát i ženské křestní jméno, aby bylo jasné, o kterou konkrétní ženu se jedná.

Ve svých textech se můžete setkat s různými termíny a jejich správné použití je důležité pro zachování jasnosti a profesionalismu. Doufám, že vám tyto jednoduché pokyny pomohou se správným použitím slova "née" a že už se nebudete muset strachovat z jeho užití ve vašich textech.

Slovník odkrývá význam slova "née"

:

Když narazíte na slovo "née" v anglickém textu, může vám připadat zvláštní. Ať už ho vidíte v názvu nebo v popisu, je to jedno, vždy vás to nutí se ptát: "Co to vlastně znamená?" A naše anglicko-český slovníček vám rád tuto otázku objasní. "Née" je francouzské slovo, které se používá v angličtině, zejména při uvádění jména rodem, které bylo dříve používáno. Tento termín je nejčastěji používán v popisu manželky nebo vdovy a znamená v překladu "rozená". Pro přilnutí rodového jména k počátečnímu příjmení se "née" používá jako oddělovací slovo. Pomocí tohoto slova se označuje dívčí příjmení před zadanou změnou jména z manželství nebo přijetím nového příjmení.

Příklady použití slova "née" ve větách:

  • Marie Smithová, rozená Johnsonová, je známou spisovatelkou.
  • Janina Nováková, née Petrů, se stala významnou političkou v posledních letech.

Doufáme, že vám náš anglicko-český slovníček pomohl objasnit význam slova "née". Při čtení anglických textů se nyní budete cítit jistěji a lépe porozumíte kontextu, ve kterém se toto slovo objevuje. Pokud máte zájem se dozvědět víc podobných výrazů, nezapomeňte se podívat do našeho rozsáhlého slovníku, který vám může poskytnout řešení i na další neznámá slova a fráze.

Née – Co to vlastně znamená?

Víte, že se slovo "née" často objevuje v různých dokladech a názvech, ale nevíte přesně, co to znamená? V anglicko-českém slovníku vám přinášíme odpovědi na vaše otázky.

"Née" je francouzské slovo, které se používá v angličtině k označení příjmení, které žena měla před svatbou. Tato konvence pochází z francouzského jazyka a doslova znamená "rozená". Když žena vezme za muže, může si ponechat své dívčí příjmení a za ním přidat née s příjmením, které bude mít po svatbě.

Existuje několik situací, kdy se můžete setkat s použitím slova "née". Například v oficiálních dokumentech, jako je pas nebo občanský průkaz, je ženské příjmení uvedeno s "née" za ním. Toto označení také můžete najít v různých akademických a profesních prezentacích, kde je důležité uvést jak dívčí, tak i současné příjmení. Ať už jste záměrně hledali význam slova "née" nebo na to narazili náhodou, doufáme, že vám naše anglicko-český slovník přinesl jasnost.

Jak správně vyslovovat a používat výraz "née

The Czech language, with its rich vocabulary, often incorporates loanwords from foreign languages. "née" is one such term that has made its way into the lexicon. Pronounced as "neh-eh," this expression is used in Czech to indicate a woman’s maiden name. It is derived from the French language, where it literally means "born." When used in writing, "née" is typically italicized to distinguish it from surrounding text and to highlight its foreign origin.

In Czech, "née" serves as a useful linguistic tool in various contexts. For instance, it is employed when mentioning a woman’s birth name before she got married and adopted her husband’s surname. This convention is helpful when referring to individuals in historical or legal documents, family trees, or even casual conversation where accuracy is valued. To properly use "née" in a sentence, simply write the woman’s birth name followed by "née" and then her married name. Remember to italicize "née" to preserve the integrity of the written word and properly acknowledge its foreign roots.

To summarize, with its French origins, the term "née" in Czech denotes a woman’s maiden name and is pronounced as "neh-eh." Its usage can be seen in various contexts such as historical records and family trees. By incorporating "née" correctly, you can accurately highlight a woman’s birth name and provide valuable information for understanding her personal history. So go ahead, embrace the multifaceted nature of the Czech language, and incorporate "née" with confidence in your communication! Doufáme, že tento článek vám poskytl užitečné informace o významu slova "née" a jeho použití v anglicko-českém slovníku. Je to termín, který se může zdát zmatečný, ale nyní, s naší podrobnou analýzou v rámci tohoto článku, by mělo být používání tohoto výrazu zcela jasné. Pokud budete mít jakékoliv další otázky ohledně tohoto tématu nebo jakékoli jiné lingvistické otázky, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tu, abychom vám pomohli porozumět a využít jazykového bohatství angličtiny i češtiny.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *