Význam slova: isopod  – Anglicko-Český Překladač
|

Význam slova: isopod – Anglicko-Český Překladač

Vyhledávání správného překladu nových slov se může stát skutečným onemocněním. Ať už jste jazykový nadšenec, profesionál v oboru nebo prostě jen zvědavý jedinec, který se rád učí nové výrazy, překladače jsou tím, co potřebujete. Už jste někdy narazili na slovo, které vás zaujalo a chtěli jste se dozvědět více? To je přesně ten okamžik, kdy je tu „Význam slova: isopod – Anglicko-Český Překladač“, abyste vám pomohl. Tento článek vám poskytne výklad tohoto neobvyklého slova a jeho český překlad. Čtěte dál a získejte nové znalosti, které vám rozšíří obzory.
Výklad termínu isopod: Anglicko-Český Překladač

Výklad termínu isopod: Anglicko-Český Překladač

Význam slova: isopod – Anglicko-Český Překladač

Slovo „isopod“ je biologický termín, který označuje skupinu bezobratlých živočichů z podtřídy raků (Crustacea) s charakteristickým tělním plánem. Isopodi mají tělo segmentované na hlavohrudí a zadeček, které jsou spojené kloubem a umožňují jim plynulý pohyb. Jsou především vodními tvory, ale některé druhy isopodů se vyskytují i na souši.

Isopodi jsou obecně malého až středního rozměru a mají oblý tvar těla. Některé druhy isopodů jsou parazity a žijí na hostitelských organizmech, zatímco jiné druhy jsou volně žijící a nacházejí se ve vodách kolem celého světa. Isopodi představují důležitý a rozmanitý ekosystém, protože plní různé ekologické role, například rozkládají organické zbytky nebo jsou potravou pro jiné živočichy.

Co je zač slovo isopod a jak jej přeložit z angličtiny do češtiny?

Co je zač slovo isopod a jak jej přeložit z angličtiny do češtiny?

Isopod je slovo, které pochází z angličtiny a odkazuje na skupinu korýšů nazývaných též "ploštice". Ploštice jsou drobní živočichové, kteří mají charakteristický tvar podobný platoleti, s tělíčkem zakončeným sedmi páry nohou. Tato skupina zahrnuje více než 10 000 druhů, které se vyskytují po celém světě ve sladkých i slaných vodách.

Překlad slova isopod z angličtiny do češtiny je "ploštice". Je to přesný výraz, který dobře vystihuje vzhled a charakteristiku těchto živočichů. Ploštice se vyznačují svou schopností využívat své sedm párů nohou jak k pohybu pod vodou, tak i na pevné zemi. Některé druhy ploštic mohou dokonce přežít i v extrémně nepříznivých podmínkách, jako jsou hluboké přílivové zóny na pobřeží.

Isopody, neboli ploštice, mají také své místo v ekosystémech. Jsou důležitým článkem potravního řetězce, neboť se živí rozkládajícími se organickými látkami a přispívají tak k přeměně živin v půdě. Vzhledem k jejich rozmanitosti a dovednostem se ploštice staly zajímavým objektem studia pro biology a ekology po celém světě.

Takže pokud se budete někdy setkat se slovem isopod, víte teď, že se jedná o označení pro skupinu korýšů, které nazýváme ploštice. Tyto drobné živočichy mají fascinující vlastnosti a hrají důležitou roli v ekosystémech.
Isopod: Význam slova a možnosti překladu z angličtiny do češtiny

Isopod: Význam slova a možnosti překladu z angličtiny do češtiny

Isopod je slovo, které pochází ze složení dvou řeckých slov: „isos“, což znamená „stejný“ a „pod“, což znamená „noha“. Společně tyto slova tvoří termín, který se používá k označení skupiny korýšů známých jako „podobrhatky“. Jsou to drobní živočichové, kteří mají tělo tvořené více než jedním stejným segmentem, což je důvodem, proč se nazývají „isopody“.

Isopody mají obvykle tvrdý vnější krunýř a měkké tělo, které je chráněno podobně jako u korýšů. Mohou se vyskytovat jak na souši, tak ve sladkých i slaných vodách. Většina isopodů je nočních tvorů, kteří se živí mrtvou organickou hmotou a rozkládají organické zbytky. Jsou tedy významnými účastníky ekologických cyklů, čistěním prostředí a udržováním rovnováhy v přírodních ekosystémech.

Překládáme slovo "isopod" do češtiny jako "podobrhatka". Je to termín, který perfektně vyjadřuje skupinu živočichů, kterými jsou isopody, a umožňuje nám lépe pochopit jejich biologii a význam v přírodě. Doufáme, že vám tento anglicko-český překladač pomůže lépe porozumět pojmu "isopod" a jeho významu.

Pokud máte zájem o další informace o isopodech nebo o další anglicko-českých překladech, neváhejte se na nás obrátit. Jsme zde, abychom vám pomohli se správným chápáním a sdílením významů slov.
Zkoumáme význam slova isopod v angličtině a jak jej správně přeložit do češtiny

Zkoumáme význam slova isopod v angličtině a jak jej správně přeložit do češtiny

Zasvěcení lingvisté a nadšenci do jazyků se někdy potýkají s problémem, když hledají správný převod slova z jednoho jazyka do druhého. V dnešním článku se budeme věnovat slovu "isopod" a jeho překladu do češtiny.

Isopod je slovo, které pochází z angličtiny a označuje skupinu korýšů známých jako "mnohonožky". Jedná se o malé živočichy, kteří mají podkožní zadeček a 14 končetin.

Při správném překladu do češtiny se můžeme setkat s několika variantami. Jedním z možných překladů je "mnohonohý", který přesně vystihuje charakteristiku skupiny živočichů. Dalším možným překladem je "korýš", který je obecným termínem pro tuto skupinu živočichů. V závislosti na kontextu se používá buď jeden z těchto překladů, nebo jejich kombinace.
<img class="kimage_class" src="https://www.preklady-prekladatele.cz/wp-content/uploads/2023/10/ks8asTGgz4p8RPeXKChSFkWeTL2eiwFWZzJSJdOmBk-253D.jpg" alt="Isopod: Rozbor termínu a anglicko-český překlad">

Isopod: Rozbor termínu a anglicko-český překlad

Isopod je jedním z těch slov, která mohou vyvolat zmatek a nedohledatelnost při hledání jejich významu a správného překladu. Je to o to obtížnější, že isopod je slovo, které se v České republice nejčastěji používá v anglickém jazyce. V tomto článku se zaměříme na rozbor tohoto termínu a anglicko-český překlad.

Isopod je název pro skupinu korýšů, která se vyznačuje tím, že má tělo pokryté zpevnělým vnějším krunýřem a sedmnácti páry nohou. Patří sem například plovatky, sýkorky nebo puklice. Tento termín vychází z řeckých slov iso (což znamená "stejný") a poda (což znamená "noha"), což odkazuje na jejich charakteristické tělní uspořádání. Isopodi se vyskytují všude po celém světě a hrají důležitou roli v ekosystémech vodních i suchozemských prostředí.

Pokud hledáte správný anglicko-český překlad termínu isopod, měli byste se zaměřit na slova jako "plovátka", "sýkorčina" nebo "puklice". Tyto překlady vám pomohou lépe porozumět významu slova isopod a správně ho používat v různých kontextech. Je důležité si uvědomit, že správný překlad závisí na konkrétním druhu isopoda. Například, překlad "plovátka" se používá pro rod Oniscus, zatímco "sýkorčina" se používá pro rod Porcellio.

Význam slova isopod může být pro některé lidi tajemný, ale s pomocí anglicko-českého překladu je možné ho pochopit a používat správně. Je to důležité zejména pro ty, kteří se zajímají o přírodu a studium života ve vodě i na souši. Používání správného překladu vám umožní přesně vyjadřovat různé druhy isopodů a jejich vlastnosti, což může být velmi užitečné při komunikaci s odborníky v této oblasti i při popularizaci vědy. Pokud máte zájem o další informace o isopodech a jejich anglicko-českém překladu, můžete navštívit naše další články o tomto tématu.
Prozkoumejte význam slova isopod a jak jej přeložit z angličtiny do češtiny

Prozkoumejte význam slova isopod a jak jej přeložit z angličtiny do češtiny

Pokud se zajímáte o význam slov a jejich překlady, jistě jste narazili na termín "isopod". Možná jste se ho setkali při studiu biologie nebo při čtení o mořských živočiších. Isopod je tágo z řádu husiček, které patří mezi korýše. Jeho název je odvozen z řeckého slova isos, což znamená "rovný" a podos, což označuje "nohy". Isopodi jsou dobře známí pro svou schopnost pohybovat se pomocí párových nohou, které mají stejnou délku.

Isopodi mohou být nalezeni ve sladkých i slaných vodách po celém světě. Tito malí korýši mají tvrdé, chráněné tělo a obvykle mají tvar plíživého červíka. Většina isopodů žije na dně mořského nebo sladkovodního prostředí, ale některé druhy si vytvářejí kolonie pod zemí nebo dokonce vnitřními prostory jiných organismů. Isopodi jsou důležitou součástí mořského ekosystému, neboť pomáhají rozkládat organický materiál a čistit prostředí.

Pokud se chcete dozvědět více o slově isopod a jeho překladu z angličtiny do češtiny, neváhejte se podívat na naši anglicko-českou překladovou službu. Naši odborní překladatelé Vám mohou poskytnout kvalitní informace a překlady s ohledem na kontext a význam slova. S naší pomocí budete mít jistotu, že Vaše texty budou komunikovat s jasným a přesným významem, který si přejete. Prozkoumejte s námi význam slova isopod a objevte jeho zajímavé aspekty, které Vám otevřou bránu do světa biologie a korýšů! Děkujeme, že jste si přečetli tento článek o významu slova "isopod" a jeho anglicko-českém překladu. Doufáme, že vám tento článek poskytl potřebné informace a že jste se dozvěděli něco nového. "Isopod" je termín používaný v biologii pro skupinu korýšů, která zahrnuje například raky a krabice. Jeho správný český ekvivalent je "izopoda". Tento výraz může být přínosný při studiu těchto fascinujících organizmů nebo při psaní o nich. Doufáme, že tento článek posloužil jako užitečný zdroj informací a že vás náš anglicko-český překlad pomohl lépe porozumět významu slova "isopod".

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *