Význam slova: pollen  – Anglicko Český Překladač
|

Význam slova: pollen – Anglicko Český Překladač

Vítejte v fascinujícím světě slova "pollen". Jeho význam je důležitý nejen pro vědce a botaniky, ale také pro každého z nás, kdo se zajímá o přírodu a ekosystémy. V tomto článku se budeme věnovat pochopení této podstatné části květin a jejího významu v anglicko-českém překladu. Zjistíme, jak slovo "pollen" odráží unikátní funkce a procesy, které se odehrávají v přírodě. Připravte se na objevování a rozšiřování svých znalostí, jak se budeme ponořovat do světa "pollenu"!
<img class="kimage_class" src="https://oaidalleapiprodscus.blob.core.windows.net/private/org-l95BZ1JuHfHHHutHjRAyuJ3N/user-Apq5RSWbVhdu1Lpxko2ssRm1/img-KilQBV5wXAGlBWUg7Pgfbpsr.png?st=2023-10-20T05%3A20%3A23Z&se=2023-10-20T07%3A20%3A23Z&sp=r&sv=2021-08-06&sr=b&rscd=inline&rsct=image/png&skoid=6aaadede-4fb3-4698-a8f6-684d7786b067&sktid=a48cca56-e6da-484e-a814-9c849652bcb3&skt=2023-10-19T18%3A06%3A30Z&ske=2023-10-20T18%3A06%3A30Z&sks=b&skv=2021-08-06&sig=7YVM4BYUj6uH6P77ndmdJgxtEfqBsO7xn42IH4NIVrs%3D" alt="Význam slova "pollen" a jeho relevantné preklady v angličtine a češtine">

Význam slova "pollen" a jeho relevantné preklady v angličtine a češtine

.

Pollen je významným pojmem, který se týká přirozeného procesu opylování rostlin. Tento jemný prášek, který je produktem samčích reprodukčních orgánů květů, hraje důležitou roli při přenosu pylu na samičí orgány květu, což je klíčové pro fertilizaci a vytvoření plodu. Anglický ekvivalent pro slovo "pollen" je zároveň jeho odborný i každodenní termín, zatímco v češtině je překládáno jako "pyl". V obou jazycích nese slovo "pollen" důležitý význam v kontextu ekologie a biologie.

Existuje mnoho jiných slov, která jsou relevantní pro význam slova "pollen" a používají se ve vědeckém a technickém kontextu. Například v angličtině se můžeme setkat s termínem "pollination", což označuje celý proces opylování, a také s adjektivem "polliniferous", které popisuje rostliny schopné produkce pylu. V češtině se můžeme setkat s pojmem "opylení" a také s výrazem "pylový zrnek", který se používá pro označení jednotlivých částic pylu. Tyto termíny jsou důležité pro přesné popisování a studium biologických procesů spojených s pylem.

Pollen je tedy neodmyslitelnou součástí rostlinné reprodukce a má zásadní vliv na biodiverzitu naší planety. Je fascinující, jak síla a význam tohoto drobného prášku může ovlivňovat celý ekosystém. Při studiu slova "pollen" a jeho relevantních prekladů v angličtině a češtině si uvědomujeme, jakým způsobem jazyk odráží a popisuje přírodní fenomény.
<img class="kimage_class" src="https://www.preklady-prekladatele.cz/wp-content/uploads/2023/10/A1IIH3vwVAEI-252BDI-253D.jpg" alt="Všetko, čo musíte vedieť o slove "pollen" a jeho význame v angličtine a češtine">

Všetko, čo musíte vedieť o slove "pollen" a jeho význame v angličtine a češtine

Pollen, táto drobná a neviditeľná častica, môže mať veľký význam v našom každodennom živote. Mnohí z nás ho poznajú iba ako alergén, ktorý spôsobuje nepríjemné príznaky, ale jeho význam siaha oveľa ďalej. V skutočnosti je toto slovo úzko spojené s prírodou a životom rastlín.

Pollen predstavuje mužskú reprodukčnú bunku rastlín, ktorú produkujú kvety. Jeho hlavnou úlohou je prenášať genetický materiál, čo následne vedie k opeleniu a tvorbe semien. Je to teda životodarná esencia pre rastlinné druhy, pretože umožňuje ich množenie a zachovanie.

V anglickom a českom jazyku sa však slovo "pollen" používa aj v iných súvislostiach. V odborných textoch alebo pri štúdiu prírodných vied môžeme nájsť výrazy ako "pollen analýza" alebo "pollenová sezóna". Tieto termíny sa týkajú skúmania peľovej zrno a jeho vplyvov, čo nám môže poskytnúť dôležité informácie o prírodnom prostredí a biodiverzite. V každom prípade, slovo "pollen" nám odkrýva fascinujúci svet rastlín a ich vzájomných vzťahov.
<img class="kimage_class" src="https://www.preklady-prekladatele.cz/wp-content/uploads/2023/10/El6u-252B4szCUWeMCezOnf0-253D.jpg" alt="Najlepší anglicko-český prekladač pre výraz "pollen" a jeho význam">

Najlepší anglicko-český prekladač pre výraz "pollen" a jeho význam

Pollen je jedním z nejdůležitějších slov, které se týkají přírody a životního prostředí. Jeho význam spočívá v tom, že se jedná o mikroskopická zrna produkovaná samčími rostlinami, která hrají klíčovou roli ve fertilizaci rostlin.

Překladem anglického slova "pollen" do češtiny je slovo "pyl". Pyl obsahuje samčí buňky, které jsou nezbytné pro oplodnění samičích rostlin. Tento proces je nezbytný pro reprodukci a růst rostlin a zajišťuje zachování biodiverzity.

Pyl se šíří vzduchem, vodou nebo prostřednictvím živočichů, jako jsou například včely. Může působit jako alergen, který vyvolává alergické reakce u některých lidí. Alergie na pyl je známá jako senná rýma a její příznaky zahrnují kýchání, svědění očí a rýmu. Je proto důležité mít dostatečné informace o významu tohoto slova a jeho vlivu na náš životní prostředí.

Využijte naší anglicko-české slovníkové databáze a najděte přesný a přesný překlad pro výraz "pollen". Díky našemu překladači můžete snadno porozumět významu slova a správně ho použít ve svých komunikativních potřebách.
<img class="kimage_class" src="https://www.preklady-prekladatele.cz/wp-content/uploads/2023/10/8yGU5uKYViMWOFCQ-253D.jpg" alt="Slovo "pollen" v angličtine: výklad a preklad do češtiny">

Slovo "pollen" v angličtine: výklad a preklad do češtiny

Pollen je termín, kterým se v angličtině označuje pyl rostlin. Pyl je mikroskopické zrno, které obsahuje samčí reprodukční buňky rostlin. Hraje klíčovou roli při procesu opylování rostlin, kdy je přenášen ze samčího orgánu rostliny na samičí orgán, čímž umožňuje oplodnění a vytvoření semene. Pyl se obvykle přenáší větrem, vodou, nebo prostřednictvím hmyzu.

Pyl v angličtině je označován jako "pollen" a jedná se o termín, který je mezinárodně uznávaný. V češtině se slovo překládá jako "pyl". Překlad "pollen" na "pyl" je přesný a bez ztráty významu. Je důležité si uvědomit, že pyl je klíčovou součástí přírodního cyklu rostlin a má vliv na mnoho ekosystémů, včetně opylování květin, produkce plodů a zachování biodiverzity.

Význam slova "pollen" v angličtině a jeho překlad do češtiny jako "pyl" je důležitý nejen pro botaniky a zahradníky, ale také pro všechny, kdo mají zájem o přírodu a její fungování. Porozumění tomuto termínu a jeho významu nám pomáhá lépe chápat procesy v přírodě a přispívá k ochraně a udržitelnosti životního prostředí.
<img class="kimage_class" src="https://oaidalleapiprodscus.blob.core.windows.net/private/org-l95BZ1JuHfHHHutHjRAyuJ3N/user-Apq5RSWbVhdu1Lpxko2ssRm1/img-mdc8LUQPNG4AUasPw1y5n9nv.png?st=2023-10-20T05%3A23%3A49Z&se=2023-10-20T07%3A23%3A49Z&sp=r&sv=2021-08-06&sr=b&rscd=inline&rsct=image/png&skoid=6aaadede-4fb3-4698-a8f6-684d7786b067&sktid=a48cca56-e6da-484e-a814-9c849652bcb3&skt=2023-10-19T18%3A04%3A20Z&ske=2023-10-20T18%3A04%3A20Z&sks=b&skv=2021-08-06&sig=nYR1XD4QBJq9qUCnYY08GpvlKNE%2BkXzTZA9qM0BBryc%3D" alt="Ako správne preložiť slovo "pollen" do češtiny">

Ako správne preložiť slovo "pollen" do češtiny

Slovo pollen je jedním z těch anglických výrazů, které se velmi často objevuje v různých kontextech, zejména v oblastech spojených s alergiemi a botanikou. Přesný překlad tohoto slova do češtiny může být někdy challenging, ale s několika jednoduchými pravidly se můžete vyhnout nedorozumění a zajistit přesný význam.

Jednou z možností, jak správně přeložit slovo ‚pollen‘ do češtiny, je použít výraz ‚pyl‘. Pyl je mikroskopický prášek, který se nachází v květech a slouží k opylování rostlin. Je to zvláště důležité pro rostliny a pro životní prostředí, ale pro lidi s alergiemi může pyl způsobovat potíže. Překlad ‚pollen‘ jako ‚pyl‘ je v češtině široce používán a bude dobře pochopen ve většině kontextů."

Další možností překladu slova ‚pollen‘ může být slovo ‚pylové zrno‘. Pylová zrna jsou ty nejmenší částice pylu, které obsahují samčí buňky, které jsou nezbytné pro přenos pohlavních buněk mezi rostlinami. Překlad ‚pollen‘ jako ‚pylové zrno‘ je přesný a je vhodný zejména v odborných textech zabývajících se botanikou a rostlinnou biologií.

Ať už se rozhodnete přeložit ‚pollen‘ jako ‚pyl‘ nebo ‚pylové zrno‘, je důležité mít na paměti kontext a záměr vašeho textu. S těmito správnými překlady se vyhnete nedorozumění a zajistíte, že váš text bude srozumitelný a profesionální.
<img class="kimage_class" src="https://www.preklady-prekladatele.cz/wp-content/uploads/2023/10/WY2GbQGJN8UEtmXbzbPsMHwtWVTg-253D.jpg" alt="Anglicko-český slovník výkladov pre výraz "pollen" a jeho význam">

Anglicko-český slovník výkladov pre výraz "pollen" a jeho význam

Význam slova "pollen" je jedním z klíčových pojmů v oblasti botaniky a rostlinného světa obecně. Slovo "pollen" pochází z řečtiny a znamená "prach". Jedná se o mužské rozmnožovací buňky rostlin, které jsou zodpovědné za přenos genetického materiálu z samčích orgánů na samičí orgány rostlin.

Pollen v sobě obsahuje reprodukční buňky, které se nachází na povrchu pylorodinek. Tyto buňky jsou vyrobeny samčí částí květu, nazývanou tyčinka. Pollen je velmi lehký a může být přenášen větrem, vodou či hmyzem. Tímto způsobem se dostává na samičí část květu, nazývanou blizna, a je zde schopen zaplodit rostlinu.

Význam slova "pollen" v rámci rostlinné biologie je neocenitelný. Výzkum pollenových zrn nám přináší mnoho informací o rostlinných druzích a jejich evoluci. Pollen je také důležitým faktorem při hodnocení astmatických a alergických reakcí u lidí, jelikož mnoho jedinců trpí na alergie na pyly různých rostlin.

Ve vědeckém prostředí se slovo "pollen" používá často a je nutné ho správně interpretovat. Pro bližší porozumění a překlad této termínu je možné se obrátit na anglicko-český slovník, který poskytuje vysvětlení významu a přesného překladu slova "pollen". Děkujeme, že jste si přečetli náš článek o významu slova "pollen" a jeho překladu do češtiny. Doufáme, že vám informace poskytnuté v tomto článku pomohly lépe porozumět této důležitému výrazu v anglicko-českém slovníku. "Pollen" je termín, který je známý v oblasti botaniky a medicíny a zahrnuje drobná zrnka, která jsou odpovědná za oplodnění květin. Tato informace je neocenitelná při studiu přírodních věd, ale také v každodenním životě.

Mějte na paměti, že překlad slova "pollen" do češtiny je "pyl" – jednoduché a snadno zapamatovatelné slovo pro důležitý výraz. Vzdělávejte se a objevujte nová slova a jejich významy, protože znalost jazyka je klíčem k úspěchu a vzájemnému porozumění.

Doufáme, že vám tento článek přinesl hodnotné informace a že vás motivoval k dalšímu zkoumání jazyka a jeho významů. S užitečnými nástroji, jako je náš Anglicko-český slovník, můžete snadno rozšířit svůj slovní zásobník a komunikovat s dalšími lidmi bez zbytečného patlangání. Děkujeme, že jste si našli čas na čtení tohoto článku, a doufáme, že se k nám brzy vrátíte pro další užitečné informace.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *